Sexualitatea și und contracepția

Cu ajutorul acestei succinte prezentări a proceselor fizice, sexualității și contracepției am dori să vă încurajăm să puneți întrebări consilierei noastre pentru a realiza un schimb de informații. Pentru bărbații care caută sfaturi punem la dispoziție și un consilier (masculin).


Corpul femeii

O bună cunoaștere a funcției organelor sexuale este importantă pentru sănătate, pentru o viață sexuală satisfăcătoare și pentru planificarea sau prevenirea sarcinii. Femeia are organe genitale interne și externe. Organele externe, numite și vulvă sunt labiile, intrarea în vagin și clitorisul, un organ foarte sensibil la atingere. Dacă organul genital a fost mutilat, atunci ar fi bine să vă sfătuiți cu consiliera înainte de a merge la un control medical, în timpul sarcinii, înainte de naștere sau dacă aveți dureri, pentru ca aceasta să vă organizeze contactul cu un doctor/o doctoriță sau o moașă cu experiență care vă înțelege bine situația. Himenul este situat la intrarea în vagin și arată foarte diferit de la femeie la femeie. Starea în care se află himenul nu poate dovedi dacă o femeie este virgină sau nu.

Organele genitale interne sunt situate în partea inferioară a abdomenului femeii, fiind bine protejate. Vaginul duce la uter, iar acesta se află în contact cu ovarele prin trompele uterine. În interiorul ovarelor se află ovulele femeii, care se consumă în timpul vieții. În fiecare lună, pe parcursul ciclului menstrual al femeii, se eliberează un ovul matur care ajunge prin trompă în uter. În drumul său, acesta poate fi fecundat de un spermatozoid. Ovulul fecundat se implantează în mucoasa uterului și va crește un bebeluș. Dacă ovulul nu este fecundat, mucoasa uterului se desprinde la următoarea menstruație (femeile în Germania folosesc, de obicei, în timpul menstruației tampoane sau absorbante. Acestea se pot cumpăra la supermarket sau la drogherie).

Corpul bărbatului

Organele genitale vizibile ale bărbatului sunt penisul, cu vârful sensibil numit gland, și scrotul. Scrotul conține testiculele, acestea produc milioane de spermatozoizi. În interiorul corpului există glande care produc lichide pentru mobilizarea și transportul spermatozoizilor care părăsesc corpul prin ejaculare.

Raportul sexual

Când ambii parteneri sunt excitați, penisul aflat în erecție este introdus în vagin. Acest act intim poate produce o stare fizică și psihică foarte plăcută. Când raportul sexual are loc fără protecție, sau când prin alte acțiuni sexuale spermatozoizii ajung în vagin sau la intrarea în vagin, atunci se poate produce o sarcină.

Autodeterminarea sexuală

Toate actele sexuale trebuie să fie autodeterminate și voluntare. Fiecare femeie și fiecare bărbat ia propria sa decizie în legătură cu persoana și cu modul în care dorește să practice sexul. Violența sexuală, și în căsnicie, este interzisă în Germania. Nimeni nu are voie să fie silit să aibă sex sau să ia în căsătorie o anumită persoană. Sexul între adulți și copii sau minori sub 16 ani este interzis.

Zilele fertile și infertile

Durata ciclul menstrual al unei femei poate varia. Aproximativ două săptămâni înainte de menstruație aceasta se află în faza fertilă și poate rămâne însărcinată. Ovulul poate fi fecundat doar 12-24 de ore, iar spermatozoizii pot supraviețui 4-7 zile în corpul femeii. Astfel ia naștere o fază de fertilitate de câteva zile, care poate fi greu determinată mai ales la ciclurile neregulate.

Cum rămâne femeia însărcinată

În cazul în care cuplul își dorește un copil, este important ca raportul sexual să fie practicat vaginal (prin vagin) fără folosirea prezervativului. Dacă după un an de raport sexual fără protecție femeia nu a rămas gravidă, atunci se recomandă ca ambii parteneri să se supună unui examen medical.

Educație sexuală

În Germania, procesele fizice și sexualitatea sunt explicate copiilor și tinerilor de către părinți, dar și de către școală, într-o manieră corespunzătoare vârstei acestora.

Contracepția

Dacă actual femeia nu dorește sau nu are voie să rămână gravidă, ea are la dispoziție mai multe metode de contracepție. Consilierele la centrele de consiliere pentru sarcină sau medicul ginecolog vă poate oferi informații cu privire la gradul de siguranță, costurile aferente și efectele secundare.

Pilula contraceptivă împiedică pe cale hormonală ovulația. Ea este o metodă contraceptivă foarte sigură, dar poate avea și efecte secundare.

Steriletul de cupru sau steriletul hormonal este plasat în uter, acesta restricționează capacitatea de deplasare a spermatozoizilor și împiedică implantarea ovulului fecundat. Această metodă poate fi utilizată mai ales de femeile care deja au copii.

Implantul contraceptiv (hormonal), injecția contraceptivă la trei luni, plasturele contraceptiv și inelul vaginal sunt metode contraceptive hormonale cu un grad de siguranță ridicat dacă sunt aplicate corect.

Diafragma este un căpăcel flexibil din silicon care, în combinație cu un gel special, (spermicid -  care ucide sau încetinește spermatozoizii) se introduce la intrarea în uter. Și în acest caz, gradul se siguranță depinde de o aplicare corectă.

Metodele naturale, cum ar fi măsurarea temperaturii sau observarea mucoasei colului uterin nu oferă protecție sigură împotriva sarcinii. Și așa numita metodă „am grijă“  care denumește metoda coitus interruptus nu garantează protecție!

Prezervativul este singura metodă contraceptivă, în afară de sterilizare, care este folosită de bărbat. La o aplicare corectă, prezervativele previn cu siguranță o sarcină nedorită și în plus oferă și protecție împotriva HIV/SIDA și a altor boli cu transmitere sexuală.

Pastila de a doua zi este o măsură de urgență, care trebuie luată cât mai devreme, dar cel târziu la 3-5 zile după ce a avut loc un contact sexual fără protecție și înainte de ovulație. Pastila de a doua zi amână ovulația cu câteva zile.

O infecție HIV se poate produce atunci când o cantitate suficientă de virus ajunge în corp (prin sânge, spermă, secreție vaginală, lapte matern, precum și prin acte sexuale care implică leziuni la organele genitale, la anus prin sex anal sau la gură prin sex oral). Prezervativele vă protejează! O femeie gravidă, care naște sau care alăptează își poate infecta bebelușul. Există însă medicamente care previn infectarea bebelușului. În această situație, se recomandă ca femeia să caute sfatul medicului.

Prezervativele protejează și împotriva bolilor cu transmitere sexuală, cum ar fi sifilis, gonoree sau hepatita B.

Pilula de a doua zi este o contracepție de urgență, care se utilizează cât mai devreme posibil, dar cel târziu la trei până la cinci zile după actul sexual neprotejat și înainte de ovulație. Pilula de a doua zi întârzie ovulația cu câteva zile.

Informații suplimentare multilinguale găsiți și pe portalurile web www.zanzu.de și www.bzga.de a centralei federale pentru educație sanitară - Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung (BZgA).