În timpul sarcinii

Perioada sarcinii este pentru toate femeile o perioadă plină de schimbări. Aceste săptămâni și luni de zile sunt marcate de bucurie anticipată, speranțe, numeroase întrebări, incertitudini și uneori și disconfort. Dacă nu sunteți încă de mult timp în Germania, poate că vă este greu să vă simțiți aici bine și în siguranță ca femeie insărcinată.

În acest scop dorim să vă ajutăm.

Vă rugăm să vă adresați cu încredere persoanelor de consiliere în orice problemă.

1. Direct de la începutul sarcinii este important să aveți o alimentație sănătoasă și echilibrată. Nu beți alcool în nici un caz și renunțați la fumat pentru a nu dăuna copilului. Înainte de a lua un medicament, consultați neapărat medicul. Vă rugăm a face uz de controalele preventive oferite (ca. 10x) și de cele 3 ecografii. Căutați-vă cât mai repede posibil o moașă care să vă însoțească pe perioada sarcinii. În cele mai multe cazuri această moașă vă poate sprijini și după naștere. Cosultațiile medicale preventive și ajutorul moașei înainte și după naștere nu trebuie să le plătiți.

2. În primele săptămâni s-ar putea să apară anumite simptome, de exemplu de epuizare, de greață și disconfort. Corpul trebuie să se adapteze la schimbările care au loc din cauza sarcinii. Moașa sau medicul dvs. vă pot da sfaturi în această privință. Fiți atente la semnalele pe care vi le trimite corpul și faceți din când în când o mică pauză. În general, mișcarea regulată, mai ales la aer curat, este foarte recomandată femeilor însărcinate. Aveți grijă să nu ridicați lucruri prea grele.

3. În primele trei luni de sarcină vă puteți decide în favoarea sau împotriva consultațiilor prenatale (diagnosticului prenatal). Alegeți-vă din timp cursul de pregătire a nașterii. În scopul selectării locului de naștere, vizitați sesiunile de informare organizate de clinici sau moașe pentru a vă face o primă impresie asupra locului în care vă puteți simți bine și in siguranță la naștere. Aveți voie să vă alegeți locul unde doriți să nașteți.

4. Prestațiile sociale, de exemplu alocația complementară, alocația pentru haine de gravide și articole pentru nou-născut, depind de statutul dvs. de ședere. Pentru informații relevante adresați-vă consilierei dvs. Ea vă oferă și informații referitoare la  modul în care puteți solicita fonduri de la fundații, de exemplu de la Fundația Federală pentru Mamă și Copil (Bundesstiftung für Mutter und Kind). Dacă sunteți angajată, aveți dreptul la concediu de maternitate, protecție împotriva concedierii, alocație pe perioada concediului de maternitate și concediu parental.

5. Veți avea nevoie de un trusou de bebeluș. Articole utile ar fi: un pătuț de bebeluș cu saltea, cearșaf și o salteluță impermeabilă, o măsuță de înfășat cu salteluță de înfășat, o pubelă pentru scutece, o cădiță pentru bebeluși, un prosopel, 2 pachete de scutece de unică folosință pentru nou-născuți, un termometru, cremă (pentru fundulețul bebelușului - fără parfum, coloranți sau conservanți), cărucior. Îmbrăcăminte: 1-2 saci de dormit, 1 păturică, 5 body-uri/bluzițe, 5 salopete, 5 tricouri sau pulovere, 2 perechi de șosetuțe, 1 căciuliță, 1-2 jachete, o salopetă groasă de iarnă.
Pentru alăptare: 2 sutiene pentru alăptare, eventual cu pernuțe detașabile; dacă nu alăptați: lapte praf, 4 sticluțe cu 4 biberoane de mărimea 1, periuță pentru sticluță, 1 pachet de lapte praf special pentru sugari de tip „Pre“. Articolele second-hand le puteți cumpăra mai ieftin. Îmbrăcămintea nouă trebuie spălată de mai multe ori înainte de folosire. Dacă în țara din care veniți dvs. ați cumpăra alte articole pentru prima perioadă cu bebelușul, atunci ar fi bine să vorbiți cu moașa sau și cu alte mame tinere despre aceasta.

6. Gândiți-vă cum doriți să vă hrăniți bebelușul - doriți să îl alăptați sau doriți să îl hrăniți cu biberonul. Alăptarea este sănătoasă și practică atât pentru bebeluș cât și pentru mamă. Laptele de mamă este perfect pentru ceea ce necesită bebelușul, are întotdeauna temperatura ideală și este întotdeauna produs în cantitatea necesară, el nu costă nimic și sprijină sistemul imunitar al copilului și previne alergii.

Chiar dacă nu puteți alăpta, vă puteți hrăni bebelușul optimal. În Germania există hrană pentru bebeluș de calitate foarte bună - care este adaptată perfect la nevoile celor mai mici. Puteți să vă consultați în această privință cu consiliera dvs.

7. Spre sfârșitul sarcinii, căutați-vă un cabinet medical de pediatrie în apropiere, în care se vorbește poate chiar limba dvs. și unde se vor face primele consultații medicale preventive (U2 - între a 3-a și a 10-a zi, U3 între a 4-a și a 5-a săptămână). Medicul pediatru va îngriji copilul până la stadiul de adult.

8. La circa șase săptămâni înainte de naștere, pregătiți-vă deja bagajul pentru spital: carnetul de maternitate (Mutterpass), cardul de asigurare de sănătate / adeverința de preluare a costurilor, certificatul de naștere, certificatul de căsătorie, haine de schimb, cartea de identitate, șosete groase, haine pentru naștere (tricou sau cămașă de noapte), articole de toaletă și cosmetice. După o naștere pe cale naturală rămâneți, în general, trei zile în spital, după o naștere prin cezariană cam 5 zile. Dacă aveți aparat de fotografiat sau smartphone, luați-l la spital pentru a putea face prime poze cu bebelușul. Acestea sunt poze necostisitoare, dar pentru dvs. cu siguranță de mare valoare.

9. Cuplurile necăsătorite trebuie să meargă deja înainte de naștere la oficiul de stare civilă (Standesamt) sau la serviciul de protecție a copilului (Jugendamt) pentru a solicita recunoașterea paternității copilului.

10. Pentru perioada în care vă aflați în spital pentru naștere, organizați o persoană care să aibă grijă de ceilalți copii pe care îi aveți și planificați transportul la clinică (taxiu, autobuz, o cunoștință).

11. Spre sfârșitul sarcinii, viața cotidiană poate deveni din ce în ce mai grea. Multe gravide suferă de reflux gastroesofagian (arsuri la stomac), dureri de spate și  tulburări de somn. Dar nu mai durează mult și în curând vă veți putea ține în brațe bebelușul. Dacă aveți contracții premature, regulate, sângerări sau o ruptură prematură de membrane, atunci contactați imediat medicul sau moașa.

Dacă formați numărul de telefon 0800 40 40 020 ajungeți la serviciul de asistență „Urgențe gravide“. Acest serviciu gratuit non-stop oferă femeilor gravide în 17 limbi diferite o primă consiliere - și dacă doriți, acest serviciu poate fi anonim și absolut confidențial.

Vă dorim toate cele bune pentru sarcină și la naștere.