Sarcina în situații de conflict

1. Noi cei de la donum vitae suntem de părere că viața este un cadou, la fel și viața unui copil nenăscut. Există însă situații în viață, în care simțim că problemele sunt atât de covârșitoare încăt continuarea sarcinii ni se pare imposibilă.

Aceste probleme ar putea fi printre altele incertitudini, griji, probleme de sănătate sau financiare, conflicte de cuplu, temeri, singurătate în noile condiții de viată, evenimente traumatice din timpul refugiului sau suferința după pierderea unor persoane dragi.

2. Dacă vă găndiți la întreruperea sarcinii, în Germania sunteți obligată prin lege ca în primele 12 săptămâni să vă faceți o programare la un centru de consiliere de conflicte recunoscut de stat (Art. 219 din Codul Penal) pentru a vă consilia în această privință. Această consiliere și adeverința de consiliere aferentă sunt premizele pentru o întrerupere de sarcină legală.

Ședința de consiliere este gratuită și confidențială. Persoana de consiliere nu are dreptul de a relata nimănui despre dvs. sau problemele dvs. fără consimțământul dvs. în scris. Dacă este necesar, se poate solicita o traducătoare interpret, care, de asemenea, respectă principiul de confidențialitate. În acest fel, puteți aborda cu încredere toate temele care vă îngrijorează.

Noi vă ajutăm să găsiți perspective pentru o viață cu copilul dvs. Prin discuții încercăm să vă încurajăm și vă oferim orientare. Discuțiile vor avea un final deschis. Noi vă ajutăm să luați o decizie proprie, fără a vă influența, și vom respecta această decizie, egal care va fi.

Noi oferim consiliere pentru femei și bărbați, individual sau ca și cuplu. Puteți aduce și o persoană apropiată ca de ex. mama, sora sau o prietenă.

La dorința dvs., consiliera vă eliberează la sfârșitul ședinței de consiliere adeverința de consiliere necesară.
Puteți beneficia de una sau mai multe ședințe de consiliere până să puteți decide clar dacă doriți continuarea sau întreruperea sarcinii. Fiecare femeie are voie să ia o astfel de decizie, și independent de partenerul ei.

Ca alternativă la avort aveți posibilitatea să aduceți bebelușul pe lume în condiții de  confidențialitate și să îl dați la adoptat. Consiliera vă va informa detaliat și vă va oferi multe ajutoare în această privință.
În afara orelor de consiliere și în situații de urgență puteți apela serviciul non-stop multilingual gratuit „Urgențe gravide“ la linia telefonică 0800 4040020.

Serviciul nostru de consiliere vă acordă sprijin și la probleme financiare și chestiuni practice. (fonduri de la fundații, loc de muncă, locuință, sănătate, îngrijire la copii, alte ajutoare)

Ce trebuie să știți despre întreruperea sarcinii:

1. Între ședința de consiliere și avort trebuie respectată o perioadă de cel puțin 3 zile. Avortul poate fi efectuat prin tratament medicamentos sau prin intervenție chirurgicală și trebuie să fie realizat de un doctor/o doctoriță.

Consiliera dvs. vă ajută să găsiți un cabinet medical, în care să se vorbească limba dvs. maternă și vă poate însoți acolo, dacă este necesar. Aveți și posibilitatea de a lua o persoană apropiată care să traducă pentru dvs.

Întreruperea sarcinii pe cale chirurgicală se efectuează, de obicei, ambulant sub narcoză generală într-un cabinet ginecologic sau la spital. Dacă este posibil, vă rugăm să vă organizați o persoană de însoțire pentru drumul de întoarcere și pe cineva în grija căruia să lăsați copilul/copiii sau rugați consiliera să vă ajute.

Avortul prin tratament medicamentos poate fi efectuat doar în primele 9 săptămâni de gestație. În acest caz, se iau (sub supraveghere medicală) două pastile la două zile pentru întreruperea sarcinii.

Efecte secundare normale sunt sângerări, un pic de greața și dureri ușoare. În caz de febră, dureri abdominale puternice sau hemoragie, consultați medicul dvs. ginecolog.

La două săptămâni după avort are loc un control medical.

2. Înainte de a face un avort, trebuie să clarificați cine preia costurile: acestea depind de situația dvs. financiară. Dacă sunteți angajată și câștigați destul, trebuie să preluați costurile. Dacă primiți o alocație în calitate de solicitantă de azil sau dacă beneficiați de ALG2 (alocație șomaj II) atunci avortul este pentru dvs. gratuit. La una din asigurările de sănătate veți primi o adeverință de preluare a costurilor.

3. Luați următoarele documente cu dvs. la cabinetul ginecoloc sau la spital: adeverința de preluare a costurilor, adeverința de consiliere, biletul de trimitere (Überweisung), cardul de sănătate sau certificatul de tratament (Behandlungsschein) și, dacă aveți, cardul cu grupa sangvină sau carnetul de maternitate (Mutterpass).

4. Dacă v-ați decis în favoarea unui avort și după aceea încă simțiți nevoia de a vorbi cu cineva, consiliera noastră vă stă cu plăcere la dispoziție și vă oferă informații cu privire la metodele de contracepție și planificarea familială.

Nu uitați că la două săptămâni după un avort puteți rămâne din nou însărcinată la următoarea ovulație.

Vă consacrăm timpul nostru – donum vitae.