După naștere

Felicitări pentru nașterea bebelușului!

Consiliera dvs. de la donum vitae vă va răspunde la toate întrebările pe care le aveți după naștere.

1. După naștere există multe lucruri de efectuat. În primul rând, însă, este foarte important ca în perioada de lăuzie (perioada de 40 de zile după naștere) mama și copilul să se odihnească. Pe perioada de refacere după naștere, mama va avea lochii (scurgere vaginală săngerie), contracții, câteodată hemoroizi, răni de la naștere în curs de vindecare, transpirații excesive și secreții dureroase de lapte. Durează multe săptămâni până când corpul s-a refăcut după schimbările produse la naștere. Dacă nu sunteți tot timpul bine dispusă sau fericită, acest lucru este normal. În cazul în care sunteți neobișnuit de apatică și epuizată pe o perioadă mai lungă decât câteva zile, solicitați ajutorul consilierei, medicului sau moașei dvs.

2. Moașa dvs. vă ajută în primele zile cu bebelușul. Ea controlează procesele de refacere fizică la mamă, dezvoltarea bebelușului și oferă sprijin la alăptat. Direct după naștere, așezați bebelușul la sân pentru alăptat și pentru a avea cât mai mult contact fizic. Bebelușul bea la început doar cantități mici, dar suficiente, de lapte matern care este deosebit de nutritiv. Este normal ca bebelușul să piardă din greutate în primele zile de la naștere. Așezarea regulată la sân ajută la secreția hormonală pentru formarea laptelui în cantitatea necesară.

Dacă nu puteți alăpta, nu trebuie să vă faceți griji. În Germania există hrană de calitate înaltă pentru sugari, adaptată perfect la nevoile nutriționale ale bebelușului dvs., astfel încât acesta să poată să se dezvolte bine și să crească sănătos. Dacă aveți întrebări, adresați-vă cu încredere moașei sau consilierei dvs. pentru alăptat.

3. Aduceți bebelușul la medicul pediatru pentru efectuarea consultațiilor medicale preventive. Controlul U1 are loc direct după naștere, controalele U2 între a 3-a și a 10-a zi și U3 între a 3-a și a 4-a lună. Veți primi de la medicul pediatru un caiet galben pentru copil, în care se înregistrează toate rezultatele consultațiilor efectuate. Pentru prevenirea sindromului morții subite la sugari (SIDS) asigurați-vă că în apartamentul dvs. bebelușul doarme pe spate într-un sac de dormit în pătuțul său, fără păturică suplimentară, și fără jucării din pluș sau pernițe. În timpul somnului, protejați bebelușul împotriva căldurii excesive și, în cazul în care sunt fumători în casă, creați bebelușului un mediu ambient fără fum de țigară. Alăptarea constituie un factor de protecție suplimentar. Datorită acestor măsuri preventive, cazurile de mortalitate subită la sugari au scăzut în Germania cu aproape 80% în ultimii ani.

4. Sănătatea copilului este importantă, dar la fel și cea a mamei! Asigurați-vă o alimentație bună și variată cu un aport suficient de lichide, pauze de odihnă și consultați moașa în vederea unui program de gimnastică de refacere. Dacă doriți să nu rămâneți așa repede din nou gravidă, atunci ar fi bine ca împreună cu partenerul dvs. să vă procurați mijloace de contracepție. Consiliera dvs. vă poate sprijini și informa detaliat în această privință.

5. Alăptarea nu are un efect contraceptiv foarte sigur. Îndeosebi după o naștere prin cezariană se recomandă a aștepta un an până la o nouă sarcină. Ca metode de contracepție după sarcină se recomandă utilizarea consecventă de prezervative sau diafragma. Metodele de contracepție care conțin estrogen nu pot fi folosite de femeile aflate în perioada alăptării. În principal, se pot utiliza metodele care conțin progestogen, cum ar fi pilula monohormonală, steriletul cu progestogen, implantul hormonal și injecțiile hormonale trimestriale. Vă rugăm consultați-vă medicul ginecolog pentru alegerea metodei potrivite.

6. S-ar putea ca bebelușul dvs. să fie ușor de îngrijit. Unii însă sunt la început foarte neliniștiți și plâng foarte mult. Este bine și recomandat să oferiți mult contact fizic și să reacționați imediat la nevoile bebelușului. Un nou-născut nu poate fi răsfățat. Prin grija dvs. afectuoasă bebelușul dezvoltă încredere absolută în părinții săi și în mediul înconjurător. Această încredere va forma o bază sigură pentru o dezvoltare optimală. Dacă bebelușul dvs. plânge foarte mult și dvs. simțiți că nu faceți față situației, atunci solicitați neapărat ajutorul moașei sau a consilierei dvs. din timpul sarcinii. Suprasolicitarea și îngrijorarea pot produce apariția unor stări de neajutorare și furie. Dacă ajungeți într-o astfel de situație de excepție, puneți bebelușul plângăcios într-un loc sigur (în pătuț), ieșiți din cameră, închideți ușa și ieșiți câteva minute la aer pentru a vă liniști. Astfel de situații provoacă uneori reacții impulsive teribile la părinți, care își scutură bebelușul până când acesta se oprește din plâns. Creierul fragil al bebelușului poate fi astfel lezat grav și ireparabil. Noi avem în Germania sisteme de ajutor foarte bune pentru sprijinirea mamelor și a părinților. Acestea sunt instituții ca Frühe Hilfen (ajutor timpuriu), Jugendamt (Serviciul de Protecție a Copilului), Familienhebammen (serviciul de asistare cu moașe), Familienhilfen (ajutoare pentru familii) și multe altele. Consiliera dvs. vă poate da sfaturi și vă îndrumă spre instituția potrivită. Căutarea la timp de ajutor pentru binele familiei nu este un semn de slăbiciune, ci un semn de tărie!

7. Chestiuni organizatorice: și după naștere există multe lucruri care trebuie îndeplinite. Certificatul de naștere îl primiți de la serviciul de stare civilă (Standesamt) (câteodată chiar și în clinică). Prin poștă veți primi o scrisoare cu codul fiscal pentru copil (Steuer ID) – păstrați-l cu mare grijă. Înregistrați nașterea copilului dvs. la Oficiul pentru Locuințe și Migrație (Amt für Wohnen und Migration), eventual la Biroul Federal pentru Migrație și Refugiați BAMF (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge), la Oficiul forței de muncă (Jobcenter), la Serviciul social responsabil (Sozialdienst) sau, în cazul în care sunteți angajată, la asigurarea dvs. de sănătate (Krankenkasse). Dreptul la alocație pentru copil (Kindergeld), beneficiul parental (Elterngeld), indemnizație de locuință (Wohngeld), indemnizație suplimentară pentru copil (Kinderzuschlag) și la alocație pentru educație acordată de Land (Landeserziehungsgeld)/ alocație bavareză pentru îngrijirea copilului (bayrisches Betreuungsgeld) (doar în Bavaria) depinde de statutul dvs. de ședere. Adresați-vă consilierei dvs. dacă aveți întrebări. Dacă nu ați făcut aceasta deja înainte de naștere - în cazul în care nu sunteți căsătoriți - tatăl copilului trebuie să recunoască paternitatea în fața Oficiului de stare civilă (Standesamt) sau la Serviciul de protecție a copilului (Jugendamt). Informați-vă în privința serviciilor de îngrijire pentru copii. Deseori, copiii trebuie înscriși foarte devreme.