Consilierea – ce înseamnă aceasta?
Sănătoasă – și totuși mergeți la medic?

Noi dorim să vă oferim o primă orientare în sistemul german social și de sănătate și să vă prezentăm serviciul nostru de consiliere gratuită și independentă pentru femei însărcinate.

Dacă vă aflați într-o situație de criză sau aveți nevoie de un sfat puteți face uz de numeroasele oferte de consiliere și asistență. Acest lucru este firesc în Germania și ofertele sunt general acceptate.

1. Sarcina:

Fiecare femeie și fiecare bărbat are dreptul la consiliere în legătură cu sexualitatea, planificarea familiei și graviditatea. (§ 2 SchKG - Art.2 din legea privind sarcina in situații de conflict)

În afară de aceasta, Legea noastră Fundamentală prevede că: „Fiecare mamă are dreptul la protecție și îngrijire din partea comunității.“ Toate femeile însărcinate au dreptul la consultații prenatale cuprinzătoare (programate la un interval de 4 săptămâni, iar în ultimele două luni de sarcină la un interval de 2 săptămâni) la medic sau la moașă. Medicul/moașa, un curs pregătitor pentru naștere precum și maternitatea vă stau la libera alegere. Veți primi un carnet de sarcină și veți avea cel puțin trei analize cu ultrasunete.

Serviciile noastre de consiliere vă stau la dispoziție începând cu faza de planificare a familiei, în timpul sarcinii și până la al treilea an de la nașterea copilului. Vă consiliem în privința prestațiilor sociale, la probleme financiare, la probleme legate de sănătate, în cazul conflictelor de cuplu, la căutarea locuinței, în privința asistenței moașei, în privința oportunităților de petrecere a timpului liber oferite familiilor, la alegerea primelor articole pentru bebeluș, la ajutorul timpuriu, la contactarea autorităților și vă facem legătura cu serviciile de consiliere corespunzătoare.

După naștere veți primi certificatul de naștere a copilului la Oficiul de Stare Civilă, veți primi asistență din partea moașei și veți beneficia de consultații medicale preventive de rutină pentru copil. Oficiul pentru Locuințe și Migrație, Serviciul de Asistență Socială și Biroul Federal pentru Migrație și Refugiați necesită din partea Dvs. copii după certificatul de naștere a copilului.

2. Sarcina în situații de conflict:

Uneori sarcina vine la un moment foarte nepotrivit. Poate vă simțiți descurajată și epuizată, nu aveți niciun sprijin, ci din contră doar griji și temeri față de viitor?

Noi ne consacrăm timpul pentru dumneavoastră și situația în care vă aflați și vă consiliem în mod imparțial sub păstrarea confidențialității. În același timp căutăm împreună cu dumneavoastră perspective pentru o viață cu copil și vă oferim diferite ajutoare.

Dacă în primele 12 săptămâni de sarcină vă gândiți la întreruperea sarcinii, atunci sunteți obligată prin lege să vă adresați unui birou de consultanță pentru gravide recunoscut de stat. Între consultanță și avort trebuie să treacă 3 zile. La cerere primiți după incheierea consultanței adeverința de consultanță necesară. Întreruperea sarcinii poate fi realizată prin medicamente sau prin intervenție chirurgicală și trebuie efectuată de către un medic. Dacă aveți nevoie de consiliere și după avort, consultanta vă stă bineînțeles la dispoziție.

3. Controlul prenatal:

În timpul sarcinii medicul ginecolog vă oferă controale prenatale periodice (diagnosticul prenatal) pentru a putea depista eventuale boli sau o evoluție deficitară la făt. Aceste controale pot avea un efect liniștitor, dar și stresant asupra dumneavoastră. Noi vă consiliem în privința deciziei pro sau contra controalelor prenatale și a eventualelor costuri legate de acestea.

Dacă se depistează vreo anomalie la copil, vă sprijinim intensiv în pregătirea nașterii copilului bolnav - în cazul în care vă decideți pentru întreruperea sarcinii vă însoțim la realizarea acestei decizii grele.

4. Inabilitatea de a avea copii:

Dacă ați solicitat azil în Germania, atunci nu beneficiați încă de o asigurare medicală standard.

Veți beneficia de tratament, dacă aveți o boală acută. Copiii, femeile însărcinate, victimele actelor de violență și persoanele cu dizabilități beneficiază de o protecție suplimentară specială.

Dacă nu ați reușit să concepeți un copil, aceasta înseamnă că va trebui să plătiți pe cont propriu toate costurile ridicate legate de tratamentele medicale de reproducere. Timpul de așteptare pentru o asigurare medicală standard și pentru tratament îl puteți folosi pentru a face o diagnosticare (ieftină), de ex. monitorizarea ciclului, analize cu ultrasunete și hormonale, spermiograme. De luat în considerare este faptul că și bărbatul la fel ca și femeia trebuie să fie consultat, întrucât cauza infertilității este intâlnită la bărbați la fel de des ca și la femei. În cadrul consilierii noastre vă putem informa despre fertilitate, procesele fizice, șansele și riscurile tratamentelor și în același timp, prin intermediul dialogului vă ajutăm pe durata în care vă doriți copii să treceți mai ușor prin situațiile dificile cauzate de tristețe, furie, invidie, vină, presiune din partea familiei, conflicte de cuplu, perspective de viitor și alternative.

5. Violența:

În Germania, femeile și bărbații au drepturi egale. Orice fel de violență fie de natură fizică sau psihică împotriva femeilor, bărbaților sau copiilor, chiar și în căsnicie sau în familie este interzisă și va fi penalizată. Vă rog adresați-vă cu încredere consultanței noastre, noi vă ajutăm să găsiți protecție și ajutor.

24 de ore pe zi veți beneficia de consultanță telefonică gratuită și anonimă în mai multe limbi dacă apelați
linia de asistență: 08000 116 016

6. Nașterea confidențială:

În cazul în care nu mai știți ce să faceți, dacă țineți sarcina secretă sau dacă aflată într-o situație de criză vă gândiți să nașteți singură - vă rugăm utilizați serviciul nostru de consiliere pentru așa-numita naștere confidențială.

Puteți da naștere bebelușului asistată medical, fără a vă dezvălui numele. Noi vă consiliem și vă oferim asistență înainte și după naștere. Veți beneficia de tot sprijinul de care aveți nevoie. Drepturile Dvs. și drepturile copilului Dvs. sunt protejate. Chiar dacă momentan situația vi se pare disperată - nașterea confidențială vă oferă destul timp pentru a vă decide și mai târziu (în primele luni până la încheierea procedurilor de adopție) pentru o viață alături de copilul Dvs. Dacă nu vă simțiți în stare să trăiți împreună cu copilul, acesta va crește la părinți adoptivi afectuoși.

Nu sunteți singură! Vă sprijinim și vă însoțim!
Linia de asistență în mai multe limbi o apelați la 0800 4040020.