Asistență prin moașă

1. Există în țara dvs. de origine profesia moașei?

Poate că în țara dvs. de origine femeile însărcinate sunt consiliate și asistate de către femei cu experiență, de propria mamă, de soră sau de o prietenă.

În Germania există și servicii de consiliere pentru femei însărcinate (Schwangerschaftsberatung) care complementează sprijinul acordat de persoanele apropiate.

Dvs. aveți dreptul la o asistare amplă de către o moașă.

Poate că la început vă simțiți singură cu întrebările, grijile și temerile dvs., poate chiar cu bucuria în așteptarea bebelușului?

Cunoașteți deja sistemul de îngrijire medicală în Germania, consultațiile prevăzute în timpul sarcinii, serviciile legate de naștere și îngrijirea postnatală a mamei și copilului?

Noi vă consiliem, vă informăm și vă însoțim.

2. Ce face o moașă?

Moașa este un profesionist specializat în a răspunde la orice întrebare legată de sarcină, naștere și îngrijirea copilului. Ea are o calificare specială și amplă în acest sens.

Cu moașa puteți discuta despre deosebirile care există între serviciile de îngrijire din țara dvs. de origine și cele din Germania.

Moașa vă consiliază și vă asistă înainte de naștere, pe parcursul acesteia și postnatal. Serviciile ei respectă principiul confidențialității, moașa nu are voie să vorbească cu alți oameni despre dvs. sau să schimbe informații cu alții fără permisiunea dvs.

Aproape toate serviciile furnizate de moașă sunt gratuite pentru dvs.

În timpul sarcinii:

Moașa vă răspunde la întrebări legate de nutriție, sexualitate, relația între parteneri, afecțiuni în timpul sarcinii cum ar fi greața, refluxul gastroesofagian (arsuri la stomac), dureri de spate, contracții premature și temeri.

Ea vă ajută cu informații dacă nu știți de ce lucruri aveți nevoie pentru dvs. și copil.

Moașa poate efectua toate controalele preventive - în afară de ecografie.

Controalele în timpul sarcinii pot fi efectuate de moașă, de medic sau de ambii alternativ.

Moașa vorbește cu dvs. despre locul în care doriți să nașteți. Ea oferă cursuri de pregătire pentru naștere. Ea oferă cursuri care au loc o dată pe săptămână timp de mai multe săptămâni, sau și cursuri mai compacte, care au loc de ex. la un sfărșit de săptămână. În unele locuri există cursuri în limba dvs. prin intermediul unei traducătoare interpret. Unele cursuri sunt oferite doar femeilor, la alte cursuri participă și bărbații (care devin tată). Dvs. decideți singură care curs vă place mai mult. Într-un astfel de curs aflați ce se întamplă la naștere, cum pot fi calmate durerile și veți primi multe sugestii și sfaturi referitoare la prima perioadă importantă cu bebelușul dvs., de ex. în ceea ce privește alăptarea, nutriția, îngrijirea celui mic.

La naștere:

Moașa vă însoțește și vă asistă în timpul nașterii. Ea vă arată poziții, exerciții și tehnici de respirație care să vă ușureze nașterea. Ea vă ajută să treceți împreună cu bebelușul sănătoși prin procesul nașterii. Dacă sunt probleme, ea cheamă medicul.

După naștere – perioada „lăuziei“:

Mama și copilul pot rămâne în spital în primele zile după naștere, sau – dacă totul a decurs bine – pot merge acasă după câteva ore în urma unei așa numite nașteri ambulante. Moașa vă oferă asistență dvs. și copilului în locuința dvs. sau în centrul de cazare.

În primele zece zile după naștere, moașa vă poate vizita zilnic, iar în săptămânile care urmează ea poate veni de mai multe ori. Dacă aveți probleme la alăptare sau aveți întrebări referitoare la nutriție, vă puteți adresa moașei si după această perioadă.

Moașa se îngrijește de sănătatea mamei și a copilului, vă dă sfaturi pentru hrănirea sugarului cu biberonul, îngrijirea acestuia, controlează buricul copilului, greutatea și vă stă la dispoziție cu sfaturi și ajutor în cazul în care aveți nelămuriri sau incertitudini.

„Moașa de familie“ (Familienhebamme) vă poate asista în primul an de viață al bebelușului. Adresați-vă consilierei dvs. pentru femei însărcinate.

3. Cum să găsesc o moașă?

Este foarte important ca în această perioadă în care deveniți mamă/părinți să vă simțiți siguri și bine îngrijiți. Asigurați-vă din vreme - dintr-a 12-a săptămâna gestațională - să fiți asistată de o moașă. Moașele în Germania sunt foarte ocupate. Dacă începeți să vă căutați moașă abia la sfârșitul sarcinii, se poate întâmpla să nu mai găsiți moașă. Dacă aveți nevoie de sprijin în această privință, adresați-vă centrului dvs. de consiliere pentru femei însărcinate de la donum vitae.